najlepsze treści w internecie

Jak zabrać się za efektywne zarządzanie w gastronomii?

Jak zabrać się za efektywne zarządzanie w gastronomii?

Postęp technologiczny dokonuje się na naszych oczach. Jeszcze 20 lat temu komputery obecne były tylko w nielicznych branżach. Dzisiaj można je spotkać wszędzie, a nowoczesne oprogramowania usprawniają wiele procesów biznesowych. Nie inaczej jest z gastronomią. Profesjonalne programy, takie jak Gastro Pos – http://gastro.pl/zarzadzanie-personelem-portal-pracowniczy/ – ułatwiają zarządzanie w gastronomii.

Zarządzanie w gastronomii poprzez nowoczesne oprogramowanie

Można wyróżniać kilka istotnych funkcji, jakimi powinny wyróżniać się programy komputerowe stosowane w gastronomii. Po pierwsze powinny usprawniać sprzedaż. Odpowiednie oprogramowanie kasowe pozwoli lepiej nadzorować wymianę informacji pomiędzy kuchnią a salą. Niezwykle istotną opcją jest oprogramowanie do kontrolowania stanów magazynowych. Kolejna ważna kwestia to funkcja analizy finansowej. Właściciel restauracji za pomocą odpowiednich raportów może sprawdzić, które dania przynoszą mu zysk, a nad zasadnością istnienia niektórych warto się zastanowić.

Oprogramowanie przyspiesza proces sprzedaży

Najlepiej gdy nowoczesne oprogramowanie łączy w sobie wszystkie wymienione powyżej funkcje. Skupmy się jednak na oprogramowaniu kasowym. Istnieją takie systemy, które mogą być obsługiwane bezpośrednio przez gości. Na stole znajduje się specjalny ekran dotykowy, za pomocą którego Klienci mogą generować zamówienia. My Polacy jesteśmy tradycjonalistami i preferujemy jednak bezpośrednią obsługę. Największą korzyścią tego typu programów jest usprawnienie komunikacji pomiędzy kuchnią a salą. Kelner poprzez ekran dotykowy ustala zamówienie oraz to w jakiej kolejności powinno być podane. Następnie drukuje się ono za pomocą specjalnego bonu w drukarce znajdującej się w kuchni. Za ich pomocą o wiele łatwiej wystawić fakturę. Nowoczesne zarządzanie w gastronomii powinno więc przyspieszać proces sprzedaży.

Nowoczesne oprogramowanie do ochrony stanów magazynowych

Ogromne znaczenie w zarządzaniu w gastronomii mają programy magazynowe. Najlepiej gdy ich działanie połączone jest z programami kasowymi. Restaurator za ich pomocą bez problemu powinien oszacować jaką ilością surowców dysponuje. Dlatego tak ważne jest to by były one kompatybilne z programem sprzedażowym. W profesjonalnym oprogramowaniu przy każdej potrawie powinno być określone, jaką ilość produktu należy zużyć. W oprogramowaniu powinna być opcja wydruku raportu określającego aktualny stan magazynowy. W ten sposób można bieżąco kontrolować ilość surowców, licząc rzeczywisty stan magazynowy i porównując go z raportem. Poprzez zarządzanie w gastronomii oprogramowanie można o wiele łatwiej zaplanować terminy dostaw.

Oprogramowanie w gastronomii do analizy finansowej

Z punktu widzenia finansowego niezwykle istotna jest opcja służąca do przeprowadzania analizy finansowej. Oprogramowanie naprawdę usprawnia zarządzanie w gastronomii. Dawniej by móc obliczyć dochodowość danej potrawy było trzeba poświęcić na to sporo czasu. Dzisiaj wystarczy jedynie wklepać do komputera odpowiednie dane by uzyskać dokładny raport odnoszący się do zużycia surowca czy poniesionych nakładów pracy. W ten sposób możemy zobaczyć, ile wynosił rachunek strat i zysków. Można też mieć o wiele lepszą kontrolę nad zasobami finansowymi.