najlepsze treści w internecie

Warzywa marynowane – doskonały zamiennik świeżych składników

Warzywa marynowane – doskonały zamiennik świeżych składników

Dom rodzinny niezmiennie kojarzy nam się z przepyszną kuchnia naszej mamy czy babci, domowymi przetworami czy wypiekami. Szczególne miejsce w sercach niejednego z nas znajdują z pewnością warzywa marynowane, które od lat królują na naszych stołach w okresie, kiedy trudno o ich świeże odpowiedniki. Ogórki konserwowe, papryka, cukinia czy bakłażan? To tylko niektóre warzywa, które znakomicie smakują w wyrazistej marynacie z octu bądź wina.

Smak lata w słoiku

Okres letni w naszym kraju jest stosunkowo krótki, a sezon na świeże, krajowe warzywa kończy się wraz z pierwszymi przymrozkami. Warto zatem zamknąć smak lata w słoiku i mieć możliwość cieszyć się nim wtedy, gdy za oknem na dobre zagości ponura jesień czy mroźna zima. Sposób na przygotowanie warzyw marynowanych jest banalnie prosty. Do marynaty wystarczy dodać ocet, wodę oraz odrobinę cukru, aby uzyskać niebanalny smak warzyw.

Doskonały zamiennik świeżych składników

Warzywa marynowane są doskonałym zamiennikiem świeżych składników. Marynować możemy wspomniane wcześniej ogórki czy paprykę, ale równie dobrze możemy zakonserwować kurki, dynię, śliwki, gruszki czy śledzie. Wybór produktów jest nieskończony, a ograniczać mogą go jedynie nasze preferencje smakowe. Marynowanie warzyw jest doskonałym pomysłem na przedłużenie przydatności do spożycia produktów, które krótko po ich kupieniu, czy zebraniu trzeba spożyć, ponieważ wkrótce mogą być dla niekorzystne dla naszego zdrowia. Dzieje się tak na przykład z grzybami leśnymi, które należy ususzyć, przyrządzić, bądź zamarynować zaraz po zebraniu.

Warzywa nie tylko w occie

Alternatywą dla octu w marynacie może być białe wino i sok z cytryn, które działają na produkty równie konserwująco co ocet. Do marynaty można dodać również musztardę, olej, liście laurowe czy inne zioła i przyprawy, które wzbogacą smak warzyw, dzięki czemu warzywa marynowane będą chętnie zjadane. Warto wiedzieć, że spożywanie octu w nadmiernej ilości może być szkodliwe dla naszego organizmu, więc jego zamiennik w postaci wina i cytryny może okazać się znakomitym rozwiązaniem. Szczególnie narażone na negatywne działanie octu mogą być kobiety w ciąży i dzieci.