najlepsze treści w internecie

Standardy obsługi gościa hotelowego

Standardy obsługi gościa hotelowego

Hotel to nie tylko budynek, ale i rozsądny właściciel, wykwalifikowany i profesjonalny personel, świetna restauracja hotelowa oraz wiele dodatkowych atrakcji dostępnych dla gości hotelowych. Jednak czy tak jest zawsze? Niestety jeszcze w wielu hotelach można poprawić sporo elementów kluczowych wpływających na standardy obsługi gościa hotelowego. Co można zaliczyć do standardów obsługi gościa hotelowego? Jak poprawić funkcjonowanie hotelu – http://www.chart.pl/news/bledy-w-obsludze-goscia-hotelowego/? Kluczem na chwilę obecną wydaje się być system rezerwacji hotelowych.

System rezerwacji hotelowych a popełniane błędy

Jak pokazuje wprowadzony w wybranych placówkach system rezerwacji hotelowych – błędów jest sporo. Pierwszą grupą są problemy wynikające z braku profesjonalnej obsługi gości oraz zła organizacja pracy. Zdarza się, że pracownicy obsługi są nieuprzejmi i bardzo często miewają złe dni. Jednak wykwalifikowani pracownicy hotelu powinni się cechować opanowaniem oraz wysokim poziomem odporności na stres. Brak umiejętności obsługi gości wpływa także na długi czas oczekiwania klienta podczas rezerwacji, meldunku oraz wymeldowania, jak również na jakość oferowanych pokoi.

Kolejnym powodem wydłużającym czas oczekiwania gości jest przestarzały lub zbyt ubogi system, którego jeszcze wiele hoteli. Poza wystrojem, funkcjonalnością i wygodą pokoje powinny być czyste, czyli posprzątane z należytą starannością.

W ten sposób dość płynnie można przejść do drugiego problemu jakim jest brak lub uszkodzone udogodnienia. Kwestia ta dotyczy urządzeń elektronicznych, właściwego zabezpieczenia drzwi, dostępności szafek zamykanych na klucz czy sejfu na terenie hotelu. W pokojach o wyższym standardzie warto zadbać o klimatyzację. Należy podkreślić, że system rezerwacji hotelowych przypomina o cyklicznej kontroli wymienionych urządzeń. Pozwala to uniknąć sytuacji, kiedy to klient hotelu zgłasza poważniejszą usterkę. Warto również zadbać o szczegóły, takie jak dostępność ręczników, mydła i szamponu w postaci próbek w pokoju oraz świeżych kwiatów na terenie hotelu.

Wielu klientów uważa, że restauracja jest sercem hotelu. Tak w każdym razie powinno być. To kolejny ważny problem, który obniża standardy obsługi gościa hotelowego. Dobre, proste jedzenie przyciąga klientów z zewnątrz, jak i gości hotelowych. Dodatkowo smaczne jedzenie oraz dostępność różnych opcji posiłków stanowi poważny atut dla wielu potencjalnych klientów. Wynika to z faktu, że z hotelu korzystamy w trakcie wyjazdu wypoczynkowego, ale również podczas podróży służbowych. W obu przypadkach rano liczy się czas i wygoda. Dlatego tak istotne jest oferowanie noclegu wraz ze smacznym śniadaniem, najlepiej w formie bufetu.

Podsumowując, najczęstsze błędy dotyczą:
– nieprzyjaznego personelu,
– długiego czasu obsługi,
– braku zabezpieczeń w pokoju,
– brak i/lub niedziałające udogodnienia w pokoju i na terenie hotelu,
– bałagan w pokoju i poza nim,
– niska jakość potraw w restauracji hotelowej.

Nowoczesny sposób podnoszący standard obsługi w hotelu

System rezerwacji hotelowych pozwala uniknąć wielu tych błędów, a najlepiej przekonać się o tym wprowadzając ten program na próbę. Pozwoli to nie tylko wychwycić najistotniejsze i najczęściej popełniane błędy w danej placówce hotelowej oraz dopasować wspomniany program do potrzeb klienta. Niewątpliwą korzyścią jest ułatwienie rezerwacji pokoi oraz meldowanie i wymeldowanie gości hotelowych, co widoczne jest od razu po wprowadzeniu systemu. Dodatkowym plusem jest poprawa organizacji pracy oraz eliminacja drobnych błędów pojawiających się w funkcjonującym hotelu.